Record Power kesäkampanja
Swipe to the left

Kiskosahavertailu: Festool TSC 55 vs. Triton TTS1400

Kiskosahavertailu: Festool TSC 55 vs. Triton TTS1400
By 5 vuotta sitten 17147 Katselukertaa 2 kommenttia

Kiskosaha eli upotussaha on saha, jolla voidaan tehdä helposti suoria sahauksia kiskon avulla joko läpisahauksena, tai levyn keskeltä aloitettaessa. Kiskosahaa voidaan käyttää esimerkiksi suurien levyjen pienentämiseen tai aukkojen leikkaamiseen (esimerkiksi allasupotukset keittiön tai kylpyhuoneen tasoihin). Testatuista sahoista molemmat soveltuvat myös seinän viertä pitkin sahaamiseen, koska teräsuojan oikea kylki on ulokkeeton. Näin vaikkapa parkettilattian välyksen trimmaus onnistuu helposti. Käytimme testissä rinnakkaiden kahden eri valmistajan kiskosahoja: Festoolin ja Tritonin.

Festool TSC 55 REB ja Triton TTS1400 ovat kahden eri hintaluokan kiskosahoja, mutta jotka ovat ominaisuuksiltaan hyvin samankaltaisia. Huom! Festool TSC 55 REB on akku-upotussaha, kun taas Triton TTS1400 on verkkovirralla toimiva. Festoolin verkkovirtatoiminen upotussaha TS 55 REBQ on kuitenkin ominaisuuksiltaan samanlainen kuin akkukäyttöinen TSC 55 REB, joten vertailu on yhä pätevä.

Festoolin ja Tritonin kiskosahojen pääominaisuudet

Festoolin kiskosahan suurin mahdollinen sahaussyvyys on 55mm ja terän halkaisija on 160mm, kun taas Tritonissa suurin mahdollinen sahaussyvyys on 54mm ja terän halkaisija 165mm. Teräkulman säätö onnistuu Tritonissa välillä 0° - 48°, ja Festoolissa -1° - 47°. Molemmista sahoista löytyy teränvaihtotila, jossa terä lukittuu tiettyyn syvyyteen mahdollistaen terän vaihdon. Ainoana erona on terän karalukitus: Festoolissa kara lukittuu automaattisesti, Tritonissa täytyy pitää erillistä karanlukitusnappia pohjassa terän irroittamisen ja kiinnittämisen ajan.

Tritonin takaisinpotkun ja kiskon välyksen säätönuppi


Tritonin takaisinpotkun ja kiskon välyksen säätönuppi

Tritonin teräkulman säätö


Tritonin teräkulman säätö

Tritonin moottoriteho on 1400W ja Festoolin 1050W (230V versio) ja kierrosluvut vastaavasti 5300kpm (Triton) ja 6500kpm (Festool). Festoolin akkukäyttöisessä sahassa on hiiliharjaton moottori, joka on tekniikaltaan pienihäviöisempi. Samalla sisäänottoteholla saadaas siis enemmän tehoa sahaukseen - tämä säästää luonnollisesti myös akkuja. Tämän kuulee myös käyntiäänessä: Triton on enemmän perinteisen sirkkelin kuuloinen hiiliharjan äänineen, Festoolin hiljaisempi ääni tuntuu muodostuvan enemmänkin korkean kierrosnopeuden aihettamasta terän vihellyksestä. Festoolissa on lisäksi MMC-elektroniikka, joka takaa tasaisen kierrosnopeuden riippumatta kuormituksesta.

Festoolin ja Tritonin kiskot lähes identtiset - pieniä eroja kuitenkin löytyi

Tritonin sekä Festoolin kiskot ovat samannäköisiä, ja molemmat sahat käyvät molempiin kiskoihin. Erojakin löytyy: Festoolin kiskolla saha luistaa paremmin kuin Triton omalla kiskollaan ja Festoolin kiskoa voidaan käyttää myös ilman puristimia ilman, että kisko lähde vaeltamaan. Tämä johtuu siitä, että Festoolin kiskon pohjassa oleva luistonestokumi on pehmeämpi ja tarraa paremmin alustaansa. Tritonin kiskoa on käytännössä mahdoton käyttää, ellei sitä puristeta kiinni sahattavaan kappaleeseen kiskoon sopivilla kiskopuristimilla. Tritonin kiskossa on myös se ero Festoolin kiskoon, että Tritonin saha voidaan lukita kiskoon kiinni. Tämä on käytännöllistä esimerkiksi terän ollessa 45° kulmassa, jolloin sahalla on taipumus keikahtaa irti kiskosta.

Sahaustestissä kävi ilmi syy sahojen hintaeroon:

  • Festoolin saha oli rakenteeltaan jämäkämpi,
  • leikkuusyvyyden ja kallituksen säädöt ovat tarkemmat,
  • käyntiääni on hiljaisempi,
  • saha käynnistyi nopeammin ja
  • purunpoisto oli silminnähden tehokkaampi (molempien sahojen kanssa käytettiin Festool CTL Midi imuria).

Näistä seikoista huolimatta Tritoniakaan ei pidä luulla huonoksi sahaksi; kovemmasta äänestä ja heikommasta purunpoistosta huolimatta Tritonin sahausjälki oli hyvä ja sahaaminen sujui helposti. Hinta kiskojen kanssa on kuitenkin n. 250€ huokeampi, joten tämän sahapaketin ostaminen on helpompi oikeuttaa myös vähemmän sahaa käyttävälle.

Triton TTS 1400 Kampanjapaketti

Verkkovirtakäyttöinen kiskosaha: 2x 700mm kiskot liitoskappaleilla, 2x kiskopuristinta

Festool TS55 Kampanjapaketti

Verkkovirtakäyttöinen kiskosaha: 2x1400mm kiskolla ja FSV-liitoskappaleilla

Festool TSC 55 - akkukäyttöinen kiskosaha

1x 1400mm kisko ja 2x 18V akkua ja laturi

Triton - Upotussaha / kiskosaha 1400W - PAKETTITARJOUS HUIPPUTARJOUS - Upotussaha TS 55 REBQ-PLUS-FS 230V - 2x1400mm kiskoa Festool Akku-upotussaha TSC 55 REB - 2x18V - 5,2Ah
masa meikäläinen 5 vuotta sitten at 17.58
En tiedä onko minun silmissä vikaa, mutta taisi olla tritonissa terä väärinpäin asennettuna??
JE - Nettiverstas 5 vuotta sitten at 19.05
Hei,
Ei silmissäsi varmasti ole vikaa, mutta video tekee tepposet, sillä terä vain näyttää pyörivän toiseen suuntaan kuin se oikesti tekee. Kotelossa näkyy nuolella terän pyörimissuunta ja hampaat ovat siihen nähden aivan oikein, eli terä on oikein päin.

Back to top