ClickCease

Opas purunpoistoon - Miten valitsen oikean imurin?

By JE-Nettiverstas
More from this author

Opas purunpoistoon - Miten valitsen oikean imurin?

Purunpoiston merkitys terveydelle

Kulutamme mielellämme satoja euroja uuteen työkaluun tai koneeseen, mutta jatkamme työskentelyä pölyn keskellä, koska tuntuu hölmöltä maksaa purunpoistosta, joka ei niin ilmiselvästi vaikuta työskentelyyn.

Puupöly tukkii keuhkorakkulat

Puupöly on todella hienojakoista, sen koko mitataan mikroneissa. Vaikka ihmisen hengityskoneisto on hienosti suunniteltu suodattamaan isommat partikkelit, ei mikään estä kaikista pienimpiä hiukkasia joutumasta keuhkoihimme. Nämä pienet partikkelit kerääntyvät pikkuhiljaa keuhkoihin, eikä niiden vaikutuksia välttämättä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä. Hienojakoinen pöly kerääntyy myös kaikille pinnoille, joten kun nostat maalipurkkia hyllyltä, voit vahingossa hengittää kuukauden annoksen pölyä kerralla, kun purkin päällä oleva pöly pelmahtaa ilmaan.

Puupöly on tulipaloriski

Puupöly on myöskin vakava tulipaloriski. 100 grammaa pölyä kuutiometrillä on riittävä muodostamaan leimahtavan sekoituksen. Tarvitset vain kipinän väärässä paikassa väärään aikaan ja olet kohta miettimässä uuden verstaan rakentamista, jos olet enää itse paikalla.

Puupöly heikentää koneiden toimintaa ja nopeuttaa kulumista

Kerääntyvä puru vaikuttaa myös koneiden toimintaan negatiivisesti. Koneiden osat eivät enää liiku pehmeästi kun mekanismit ovat täynnä puujätettä. Työskentelysi laatu kärsii merkittävästi mikäli verstas on sotkuinen.

Oikea imuri oikeaan käyttöön

Kunnon purunpoistojärjestelmä asennetaan heti pölyn syntysijoille, eli pölyä tuottavaan koneeseen kiiinni. Pienemmillä verstailla toimii hyvin jokin pienempi liikuteltava puruimuri, kun taas isommissa tiloissa on suositeltavaa miettiä kiinteämpää ratkaisua. Tehokkaan puruimurin voi kiinnittää esimerkiksi seinälle, ja tehdä siitä kiinteät putkivedot kullekkin koneelle. Puruimurin lisäksi on suositeltavaa käyttää ilmanpuhdistinta, joka poistaa ilmateitse leijuvaa pölyä ilman, että sitä tarvii kytkeä mihinkään koneeseen kiinni.

Valitettavasti ei ole olemassa yksittäistä konetta, joka tekisi kaiken, mutta on olemassa hyviä yleispäteviä purunpoistoimureita. Puruimurit jaetaan kahteen yläkategoriaan, eli suuren volyymin-pienen paineen (HVLP) koneisiin ja korkean paineen-pienen volyymin (HPLV) koneisiin. Hyvänä vertailuna voisi sanoa, että HVLP imurit ovat kuin auto 5-vaihteella. Niillä pääsee lujaa, mutta eivät ne nopeasti kiihdy. Taas HPLV imurit toimivat pienillä välityksillä 0-100 tehokkaasti, mutteivät pääse sinne huippunopeuksiin. Samaa pätee myös imurien käyttöaikaan, HVLP imurit on tehty jatkuvaan käyttöön, kun taas HPLV imureita käytetään lähinnä silloin kun niille on tarvetta.

Laguna P|Flux:3 Record Power CX2500

Suuren volyymin-matalan paineen periaate (HVLP)

Tämän periaatteen koneissa pöly ja lastut imetään propellin läpi koneen alla sijaitsevaan pussiin. Ilma puhalletaan alemman pussin yläpuolella olevan suodatinpussin läpi verstaan ilmaan. Tämän järjestelmän ongelma on se, ettei edullisempien mallien pussi suodata kaikista pienimpiä hiukkasia, jotka ovat juuri niitä terveydelle vaarallisimpia. Esimerkiksi Record Powerin mallistosta löytyy kyllä lisävarusteena pienhiukkassuodattimia myös tämän periaatteen koneille, mutta ne ovat arvokkaita.

Suuren volyymin-matalan paineen koneet on tehty erityisesti suurta lastua tekeviä koneita, kuten oikotasohöyliä silmälläpitäen. Ne eivät optimaalisesti sovellu pientä pölyä tuottavien koneiden, kuten sahojen, tai hiomakoneiden kanssa käytettäväksi.


Record - CamVac 90L 3000W Purunpoistoimuri 100mm Letkuliitännällä - Ei letkua Festool - CTM 36 E AC HD - Järjestelmäimuri (märkä-kuiva) - Kaupan päälle SYSTAINER SOVITIN - UUSI 2018 malli - 575296

Korkean paineen-pienen volyymin periaate (HPLV)

HPLV puruimurit liikuttavat vähemmän ilmaa, mutta huomattavasti suuremmalla paineella. Toimintaperiaate on samanlainen kuin kotitalouksien imureissa, mutta ne soveltuvat paremmin jatkuvaan käyttöön ja ovat jätekapasiteeltitaan huomattavasti suurempia kuin perus imurit. Ne pystyvät myös suodattamaan terveydelle haitalliset pienhiukkaset (0.5 mikroniin asti) ja soveltuvat hyvin pieniin tiloihin, joissa ilmanvaihtojärjestelmä liikuttaa sisäilmaa.

Kanisterityyppinen imuri on erittäin helposti liikuteltavissa. Niissä on läpipuhaltava moottori, jonka ympärille on rakennettu vaihdettava suodatin. Suodattimen päällä on vielä paperinen pussi, jolloin saadaan aikaan kaksivaiheinen tehokas suodatus. Valmistajien välillä on isoja eroja, joten kannattaa ostopäätöstä tehdessä katsoa koneen teknisistä tiedoista kuinka pieniä hiukkasia imuri kykenee suodattamaan ja kuinka paljon ilmaa se liikuttaa.

Yleensä puruimureissa on 100mm purunpoistoliitin, joten se menee suoraan kiinni puuntyöstökoneisiin. Supistimilla saat saman imurin kiinni myös 50 ja 32mm liitänällä oleviin sähkötyökaluihin. Supistaminen myös tehostaa imua merkittävästi.

Joissakin HPLV koneissa on automaattinen käynnistys, joka on todella kätevä sähkötyökaluja käytettäessä. Imuri käynnistyy samaan aikaan sähkötyökalun kanssa ja kun työkalu on sammutettu, imuri sulkeutuu muutaman sekunnin kuluttua tyhjentäen letkut. Varmista että käyttämäsi koneen virta ei ylitä automaattisen käynnistimen kapasiteettia.

Jos käytät puruimuria työtilan lattian imuroimiseen, ole varovainen ettei letku imeydy lattiaan kiinni, koska se voi poksauttaa purupussin rikki, tai vaurioittaa moottoria. Esimerkiksi Festool myy siivoussarjoja imureihinsa, jolloin niillä pystyy hoitamaan kaikenlaiset siivoustarpeet.

Purun kerääminen

Puujäte kerätään joko muoviseen pussiin, tai kiinteään rumpuun. Koska imu on niin tehokas, pussi vetäytyy itseensä, jolloin jonkinlainen tukirakenne pussin sisällä tulee tarpeeseen. Kun imuri kytketään pois päältä, laskeutuu jäte pussin pohjalle luoden tilaa. HPLV imuri pakkaa jätteen huomattavasti tiukempaan kuin HVLP imuri, joten samaan tilavuuteen voi mennä joissain tapauksissa jopa neljä kertaa enemmän jätettä.

Monet sähkötyökalut keräävät pölyn omaan pussiinsa. Lähes poikkeuksetta nämä pussit eivät suodata hienojakoista pölyä, joten on suositeltavaa kytkeä nämäkin koneet erilliseen puruimuriin.

Loppukaneetti - tärkeintä on käyttää edes jotain purunpoistoa

Varmista, että hankit sellaisen purunpoistojärjestelmän, jota myös tulee käytettyä. Jos järjestelmän käyttö edellyttää esimerkiksi jatkuvaa virtajohdon irroittelua ja koneen uudelleen sijoittamista, jäisi ainakin itseltäni koko touhu tekemättä. Helppokäyttöisyys on suuri tekijä minkä tahansa koneen käyttämisessä, joten hanki sellainen järjestelmä, joka riittää tarpeisiisi myös tulevaisuudessa. Mitä enemmän koneita sia on järjestelmässä kiinni ja mitä pidempiä putkivedot ovat, sitä tehokkaamman purunpoistimen tarvitset.

3 years ago
Comments